Margraten

Margraten2019-01-28T23:47:53+01:00

Margraten, gelegen tussen zachtglooiende heuvels in Nederlands-Limburg, op een steenworp van de Duitse stad Aken, is één van de meest ontroerende Amerikaanse erevelden uit de Tweede Wereldoorlog.

De eerste Amerikaanse soldaat werd hier, in de schaduw van de Siegfried Linie,

begraven op 10 november 1944 toen Hitlers troepen fanatiek weerstand boden op eigen bodem en het Hürtgenwoud herschapen was in een bloedbad.

Zo dodelijk was de strijd aan de Nederlands-Duitse grens, in de naburige Ardennen en tijdens de oversteek van Roer en Rijn dat het Amerikaans leger de hulp moest inroepen van Nederlandse dorpelingen bij het delven van graven in Margraten. Op het einde van de oorlog werden ook gesneuvelde para’s overgebracht uit Market Garden en bemanningen van de luchtoorlog uit heel Europa zodat het dodental in Margraten op achttienduizend kwam te staan.

De plattelandsgemeenschap was meteen vastbesloten de herinnering aan deze jongens voor altijd levend te houden en steun te bieden aan hun achtergebleven families. Dat bracht de dorpelingen er al in 1945 toe het meest succesvolle programma van Amerikaanse grafadoptie op te richten. Het programma bestaat vandaag nog altijd: alle achtduizend overgebleven graven, alsook alle namen op de Muren van de Vermisten, zijn geadopteerd door families uit heel Nederland en ver daarbuiten, en meer vrijwilligers van alle leeftijden staan op wachtlijsten.

Als auteur van De Margraten Boys (Palgrave Macmillan en Manteau) en historisch adviseur voor Amerikaanse grafadoptie neem ik je mee op een emotioneel bezoek aan het ereveld waar de oorlogsherinnering nauwe banden heeft gesmeed, en nieuwe vriendschappen blijft maken, tussen Nederlandse en Amerikaanse families.

Samen zijn deze families er vaak wonderlijk in geslaagd oorlogsverhalen te redden uit de vergetelheid. Waarom liggen twee broers uit Pennsylvania naast elkaar begraven in Nederland? Hoe verloor een Duitse jood die in 1938 nazi-Duitsland was ontvlucht zijn leven aan de Siegfried Linie in 1945? Waarom moest de dochter van een jachtpiloot wachten tot 2006 op een spoor van haar verloren gewaande vader? Tijdens ons uniek bezoek aan Margraten zullen deze geheimen, en vele andere, uitgebreid aan bod komen.

Om zaken voor u te vergemakkelijken voordat u uw eerste email stuurt, lees hier reeds een aantal van de meest gestelde vragen.

Boekingsaanvraag / Contact

De internationale pers over mijn Tweede Wereldoorlog boeken:

“boordevol individuele verhalen over moed … een monument voor de brutaliteit van oorlog”

– The Times Literary Supplement,

“een markante geschiedenis”

– Knack

“een monumentaal boek”

– De Vlaardinger

“verrassend ontroerende nonfictie”

– Het Belang van Limburg

“de ware betekenis van de bevrijding”

– De Gazet van Antwerpen

Soldaat Warren Feil en zijn echtgenote in Alabama. Hun tragisch liefdesverhaal deed heel veel mensen in 1945 een Amerikaans graf adopteren in Margraten.