Neuville-en-Condroz

Neuville-en-Condroz2019-01-28T23:47:53+01:00

Neuville-en-Condroz, aangelegd in de buurt van het Amerikaans logistiek centrum van Luik toen die Belgische stad werd bestookt door Hitlers V1 wapens, is één van de meest intrigerende Amerikaanse erevelden uit de Tweede Wereldoorlog.

De begraafplaats werd laat in de oorlog geopend, in februari 1945, en was oorspronkelijk vooral bestemd voor gesneuvelden uit het Ardennenoffensief. Maar al vlug begonnen ook slachtoffers van de aanslepende gevechten in het Hürtgenwoud en van het eindoffensief in Duitsland in de lente van 1945 hun weg te vinden naar wat de Amerikanen niettemin het ‘ereveld van de Ardennen’ zouden blijven noemen.

Zodra de oorlog ten einde was, werd Neuville herschapen in een zogenaamd Centraal Identificatie Punt. Stoffelijke resten uit geïsoleerde graven verspreid over heel Europa, van Noordzee tot Middellandse Zee, werden naar deze plaats overgebracht voor identificatie door medisch personeel en andere forensische experten. Ook heel wat bemanningen van neergestorte bommenwerpers werden hier geïdentificeerd, zodat Neuville vandaag meteen ook één van de meest indrukwekkende erevelden is van de Amerikaanse luchtoorlog in Europa.

Als auteur van De hel die Europa heet (uitgegeven door New York University Press en Manteau) en historisch adviseur voor Amerikaanse grafadoptie onderneem ik een fascinerende tocht doorheen verhalen die getuigen van tragedie en mysterie maar ook van grenzeloze moed en onverwachte revelaties.

Tijdens onze wandeling over deze perfect onderhouden, kruisvormige Amerikaanse begraafplaats herbeleven we de beklemmende verhalen van jachtpiloten, bommenwerpersbemanningen, en zweefvliegtuigtroepen uit een luchtoorlog die een gebied bestreek van de Deense kust tot de Spaanse Pyreneeën en het Roemeense Transsylvanië.

We gaan tegelijk ook dieper in op sommige van de geheimen van Neuville die intussen door toeval en DNA-wetenschap werden ontrafeld. Geheimen die ons terugflitsen in de tijd, naar de chaos en het geweld van legendarische veldslagen zoals die van Dieppe, Anzio, Nijmegen en Bastogne.

Om zaken voor u te vergemakkelijken voordat u uw eerste email stuurt, lees hier reeds een aantal van de meest gestelde vragen.

Boekingsaanvraag / Contact

De internationale pers over mijn Tweede Wereldoorlog boeken:

“enorm ontroerend en soms schokkend”

– Pulitzer-genomineerd auteur William Hitchcock, The Bitter Road to Freedom

“een mooi boek”

– Trouw

“een boek vol ontroerende verhalen”

– Humo

“hij schrijft opnieuw prachtig en verweeft – in de beste angelsaksische traditie – relevante anekdotiek met een compleet overzicht”

– Het Belang van Limburg

“een nieuwe en onthullende kijk”

– La Libre Belgique
John Sersha 82AD

Een soldaat van de 82ste Airborne Division die als vermist werd opgegeven tijdens Operatie Market Garden. Het verhaal van hoe het mysterie van zijn dood uiteindelijk werd opgelost is één van de vele die in Neuville uit de doeken worden gedaan.