Peiper Tours

Peiper Tours2019-01-28T23:47:54+01:00

Niets zond een grotere schokgolf door de Ardennen dan de slachtpartij die de Waffen SS aanrichtte onder de meer dan tachtig Amerikaanse krijgsgevangenen in Baugnez bij Malmedy.

King tiger tank

De Duitse soldaten die verantwoordelijk waren voor die oorlogsmisdaad behoorden tot de Kampfgruppe Peiper, speerpunt van de beruchte 1ste SS Pantserdivisie, beter bekend als de Leibstandarte Adolf Hitler. Deze elitetroepen waren geharde veteranen van het Oostfront. Zij brachten de barbaarse en meedogenloze gewoontes van dat front met zich mee en lieten in de Ardennen een spoor na van vermoorde Amerikaanse krijgsgevangenen en Belgische burgers.

De tanks van Peiper vormden de stalen vuist van het Zesde Pantserleger, een kolossale formatie die door Hitler was opgedragen als eerste de Maas over te steken en de cruciale geallieerde haven van Antwerpen in te nemen. Maar al vanaf de eerste dag slaagden kleine Amerikaanse groepen tanks, infanterie, genisten en keukenpersoneel erin roet in het eten te gooien. Ondanks het totale verrassingseffect boden soldaten koppig verzet in wat vaak grensde aan zelfmoordmissies. Ze groeven zich in aan kruispunten, bliezen bruggen op en wisten uiteindelijk Hitlers Waffen SS te vertragen tot er versterkingen opdaagden die de vijand afblokte.

Als auteur van Wreed als ijs (uitgegeven door The University Press of Kentucky en Manteau) en historisch adviseur voor het Bastogne War Museum neem ik je mee op een indrukwekkende dagtocht die je Peipers brutale campagne in de Ardennen zal doen herbeleven van zenuwslopende start tot dramatisch einde.

Ga mee op tocht naar de schuttersputten van waaruit Amerikaanse verdedigers Hitlers elitetroepen tot staan brachten. Naar de dorpen waar machtige Duitse Panthers en Königstigers in vuurballen werden herschapen. En naar de bruggen en bochten in de weg waar zowel officieren als soldaten onderscheidingen verdienden voor uitzonderlijke moed.

Naast de meest iconische locaties, zoals het beruchte dodenveld in Baugnez, zal deze tocht ook ruime aandacht besteden aan verborgen plekken en verhalen die ik heb ontdekt in de loop van vele jaren historisch detectivewerk.

Om zaken voor u te vergemakkelijken voordat u uw eerste email stuurt, lees hier reeds een aantal van de meest gestelde vragen.

Boekingsaanvraag / Contact

De internationale pers over mijn Tweede Wereldoorlog boeken:

“angstaanjagend …  deze genuanceerde studie van moorddadige woede is één van de meest onthutsende boeken die ik in de voorbije jaren heb gelezen”

– Benjamin Schwarz in The Atlantic

“bewonderenswaardig”

– De Volkskrant

“een belangrijk boek voor Europeanen”

– De Standaard der Letteren

“een uitstekend verhaal van een episch en brutaal conflict”

– Military History Magazine

“dit boek schetst met ongelooflijke grondigheid en oog voor detail het lijden dat oorlog teweeg brengt … niet aanbevolen voor gevoelige lezers en mensen die vlug overstuur raken”

– Air Power History

Kaarten